Breda - Man (19) aangehouden na misbruik alarmnummer

Breda - Man (19) aangehouden na misbruik alarmnummer

De politie hield zondagavond 12 januari een 19-jarige man uit Breda aan, nadat hij die dag meerdere malen voor niets het alarmnummer 112 belde. Bij misbruik van het alarmnummer kunnen er onnodig slachtoffers vallen.

Zeeland-West-Brabant

Eerder die dag belde de man zes keer het alarmnummer 112. Tijdens het gesprek met de centralist werd duidelijk dat de beller geen hulpdienst nodig had. Gedurende de avond belde de man weer een aantal keer voor niets naar 112. Iemand met een echte noodmelding kan hierdoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale, wat levensgevaarlijk kan zijn. Het misbruiken van het alarmnummer is dan ook strafbaar. Ondanks de man werd medegedeeld dat hij zou worden aangehouden bij een volgend telefoontje, bleef hij bellen. De politie hield hem diezelfde avond in zijn woning in Breda aan. Hij zit momenteel nog vast.


Wat gebeurt er bij misbruik van 112?

Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Alle gegevens van (mobiele) telefoons zijn op te vragen. En alle gesprekken die via 112 binnenkomen, worden opgenomen. Bij misbruik van 112 kunnen volwassenen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Maken kinderen misbruik van 112? Dan licht de politie de ouders in. Belt een kind vaker naar 112? Dan moet het naar Halt. De politie kan de kinderrechter vragen om een zwaardere straf.

Lees hier meer over contact met 112.